Warto przejechać kilka kilometrów dalej i poszukać potraw lub składników do nich w okolicy. Tych najzdrowszych, ekologicznych, wytwarzanych przez ludzi, a nie maszyny.
W tym roku odbywa się mniejsza ilość wielkanocnych jarmarków niż w latach minionych. Jednym z punktów na mapie warmińsko-mazurskiego jest Olsztynek, gdzie w każdą sobotę rozstawiają się wytwórcy z regionu w ramach Rzemieślnicy Smaków Lokalne Wyroby.
Rzemieślnicy Smaków zapraszają na Targowisko Miejskie w Olsztynku przy ul. Kościuszki, gdzie w każdą sobotę od 8:30 do 11:00 straganach można znaleźć wiele potraw i składników od lokalnych gospodarzy. Świeże i lokalne wyroby od okolicznych producentów, takie jak warzywa, owoce tego samego dnia rano zebrane i dostarczone wprost na bazar.
Pojawia się też aromatyczne i jeszcze ciepłe pieczywo wypiekane tuż przed dostawą. Wędliny domowego wyrobu o najwyższej jakości mięsa i wykonania.
Zdrowe zimno tłoczone oleje, naturalnie produkowane kiszonki i zakwasy bazujące na organicznych składnikach. Bez sztucznych konserwantów. Wiejskie jajka od szczęśliwych kurek wolno biegających, chowanych bez pasz GMO.
Koneserzy smaków znajdą sery krowie i kozie z niedużych manufaktur. Sery świeże i dojrzewające. Lubujący się w słodkościach wybiorą coś dla podniebienia z palety miodów tradycyjnej rodzinnej pasieki.
Deser koniecznie z czekoladą, chałwą i pralinami. Łyk gorącej kawy też się znajdzie. Natomiast poszukiwacze przypraw i ziół odnajdą coś nietypowego w szerokiej gamie dostępnych produktów.
Na zakupy w ramach wydarzenia macie niecałe 3 godziny, ale warto wstać rano w weekend, by skosztować naturalnych produktów.
Polecany artykuł: