Od 24 października obowiązują następujące obostrzenia w gastronomii:
- Zakaz działalności stacjonarnej restauracji. Możliwa jest jedynie realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos oraz w dowozie.
- Zakaz dotyczy także prowadzenia stołówek szkolnych. Wydawanie posiłków dozwolone jedynie dla klas 1-3 szkół podstawowych oraz kadry szkolnej z zachowaniem reżimu sanitarnego. (Zajęty może być co drugi stolik. Odległość między stolikami musi wynosć co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.)
- Dozwolone jest prowadzenie restauracji w hotelach, ale tylko dla gości hotelowych nocujących co najmniej jedną dobę hotelową. Podawanie posiłków odbywa się wyłącznie do stolika i w reżimie sanitarnym (zakrywanie ust i nosa przez klientów i obsługę, zachowanie odległości itp.).(Goście mogą zajmować co drugi stolik. Odległość między stolikami musi wynosć co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.)
Na wynos lub na telefon w Iławie
Jeszcze przy pierwszych obostrzeniach, 23 marca 2020 roku, iławski Urząd Miasta zawiązał specjalną grupę na Facebook'u gdzie firmy gastronomiczne z Iławy i okolic mogą publikować w jednym miejscu najnowsze menu i oferty potraw na wynos czy na telefon. Klienci z kolei dzięki grupie mają wszystkie oferty potraw w jednym miejscu i nie muszą szukać ich na stronach każdego z lokali.
Liczba użytkowników grupy Iława Na Wynos liczy już 3,5 tysiąca osób