z życia szkół średnich

Kolacja Walentynkowa - konkurs kulinarny w iławskim "Mechaniku" [POSŁUCHAJ]

2024-02-15 13:24

W walentynki, w iławskim Zespole Szkół im. Konstytucji 3 Maja, czyli popularnym Mechaniku, organizowany był walentynkowy konkurs kulinarny. Jak powiedzieli nam jurorzy poziom był bardzo wysoki.

14 lutego uczniowie szkoły wzięli udział w konkursie kulinarnym zatytułowanym: "KOLACJA WALENTYNKOWA".

Ryzowali wyjątkowo uzdolnieni uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Efekt końcowy przygotowanych potraw zaskoczył nie tylko same organizatorki konkursu, jak również JURY w składzie:

  • Marzena Furmanek- dyrektor lubawskiego hotelu "Nad Sandelą",
  • Marek Dembiński - właściciel "Baru Bistro Centrum" w Iławie,
  • Krzysztof Malinowski - audytor branży gastronomicznej i hotelarskiej
  • Przemysław Wilczewski - szef kuchni w hotelu "Nad Sandelą" w Lubawie.

Gotowanie pełne miłości trwało 2,5 godziny, ostatecznie nagrodzono:

  1. miejsce uczennice klasy 3tg - Nikola Ratajczyk i Wiktoria Olender, które przygotowały przystawkę- sałatka z rukolą, pomidorem i mozzarellą, danie główne - pierś z kurczaka z kręconymi ziemniakami oraz deser - gruszka zapiekana z serem pleśniowym i żurawiną.
  2. miejsce uczennice klasy 4tg - Aleksandra Wolska i Natalia Stokłosa, które zaserwowały przystawkę - "zakochane uszka", danie główne - roladki z indyka oraz deser - krem czekoladowy z malinami.
  3. miejsce uczennice klasy 3tg - Paulina Skrzyniarz i Magdalena Wójcik, które zdecydowały się na danie główne - pieczony pstrąg z masłem z chilli, warzywami i puree z kalafiora oraz deser - tartaletki z kremem z mascarpone i białą czekoladą, z owocami.
  4. miejsce uczniowie klasy 4tg - Agnieszka Laskowska i Szymon Staniszewski, którzy przygotowali danie główne - pad thai z kurczakiem oraz deser - creme brulee z jabłkami.
  5. miejsce uczniowie klasy 2tg - Justyna Weber i Kamil Sawicki, których daniem głównym był makaron z krewetkami, a deser to malinowy mus z białą czekoladą.

- Bardzo cieszy, że młodzież ma zamiłowanie do gotowania, jest w nich pasja. Będąc w kuchni trzeba być też artystą, bo nie tylko liczy się smak, ale również wygląd dania na talerzu - mówi Marzena Furmanek.

- Kilka lat temu brałem jako juror też udział w podobnym konkursie i widzę progres. Bardzo to cieszy, bo brakuje nam fachowych rąk do pracy w dziedzinie kucharstwa. Niech młodzież pielęgnuje tradycję tego zawodu, bo niestety dobrych kucharzy chcących eksperymentować w kuchni jest coraz mniej - mówi Marek Dembiński.

Kolacja Walentynkowa - konkurs kulinarny w iławskim Mechaniku

Jak dobrze znasz rośliny cebulowe kwitnące wiosną? Zgarniesz komplet punktów?

Pytanie 1 z 16
Należy do grona najwcześniej kwitnących roślin cebulowych. Jej nazwa to:
Śnieżyca wiosenna (Leucojum vernum)