14 lutego uczniowie szkoły wzięli udział w konkursie kulinarnym zatytułowanym: "KOLACJA WALENTYNKOWA".
Ryzowali wyjątkowo uzdolnieni uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Efekt końcowy przygotowanych potraw zaskoczył nie tylko same organizatorki konkursu, jak również JURY w składzie:
- Marzena Furmanek- dyrektor lubawskiego hotelu "Nad Sandelą",
- Marek Dembiński - właściciel "Baru Bistro Centrum" w Iławie,
- Krzysztof Malinowski - audytor branży gastronomicznej i hotelarskiej
- Przemysław Wilczewski - szef kuchni w hotelu "Nad Sandelą" w Lubawie.
Gotowanie pełne miłości trwało 2,5 godziny, ostatecznie nagrodzono:
- miejsce uczennice klasy 3tg - Nikola Ratajczyk i Wiktoria Olender, które przygotowały przystawkę- sałatka z rukolą, pomidorem i mozzarellą, danie główne - pierś z kurczaka z kręconymi ziemniakami oraz deser - gruszka zapiekana z serem pleśniowym i żurawiną.
- miejsce uczennice klasy 4tg - Aleksandra Wolska i Natalia Stokłosa, które zaserwowały przystawkę - "zakochane uszka", danie główne - roladki z indyka oraz deser - krem czekoladowy z malinami.
- miejsce uczennice klasy 3tg - Paulina Skrzyniarz i Magdalena Wójcik, które zdecydowały się na danie główne - pieczony pstrąg z masłem z chilli, warzywami i puree z kalafiora oraz deser - tartaletki z kremem z mascarpone i białą czekoladą, z owocami.
- miejsce uczniowie klasy 4tg - Agnieszka Laskowska i Szymon Staniszewski, którzy przygotowali danie główne - pad thai z kurczakiem oraz deser - creme brulee z jabłkami.
- miejsce uczniowie klasy 2tg - Justyna Weber i Kamil Sawicki, których daniem głównym był makaron z krewetkami, a deser to malinowy mus z białą czekoladą.
- Bardzo cieszy, że młodzież ma zamiłowanie do gotowania, jest w nich pasja. Będąc w kuchni trzeba być też artystą, bo nie tylko liczy się smak, ale również wygląd dania na talerzu - mówi Marzena Furmanek.
- Kilka lat temu brałem jako juror też udział w podobnym konkursie i widzę progres. Bardzo to cieszy, bo brakuje nam fachowych rąk do pracy w dziedzinie kucharstwa. Niech młodzież pielęgnuje tradycję tego zawodu, bo niestety dobrych kucharzy chcących eksperymentować w kuchni jest coraz mniej - mówi Marek Dembiński.