port 110 iława

i

Autor: W.Raczkowski

Iławska gastronomia powoli odżywa. Posłuchaj restauratorów [AUDIO]

2020-05-21 16:12

Rząd zdecydował się na otwarcie restauracji i lokali gastronomicznych. Odwiedziliśmy dwa iławskie, popularne lokale, by zapytać jak wygląda ten biznes po odmrożeniu. Pytaliśmy też, czy iławianie nie boją się wychodzić do lokali.

Obecnie tłumów w iławskich lokalach nie ma. Bez problemu można znaleźć miejsce przy stoliku w środku czy na zewnątrz. Oczywiście pojawiają się klienci, ale jak przyznają właściciele lokali do sytuacji sprzed pandemii daleka droga. Wszyscy są natomiast ciekawi jak będzie wyglądała sytuacja w najbliższy weekend.

- Jesteśmy przygotowani na zadbanie o bezpieczeństwo klientów -  mówi Daria Staniszewska z La Stella. - Zgodnie z regulacjami stoliki stoją w odległości 2m od siebie, są tez płyny odkażające dla załogi i klientów. Nie mieliśmy problemów z tym by się dostosować do nowych reguł. Sam ogródek jeszcze nie jest czynny, ale to się zmieni od 1 czerwca. A teraz czekamy na weekend. Jesteśmy ciekawi czy iławianie tłumnie ruszą do lokali, czy się za nami stęsknili. Dla tych co wciąż się boją mamy cały czas ofertę dań na wynos - dodaje.

Miejsca dla klientów w tzw. ogródku udostępnił już natomiast Port 110 w swojej restauracji.

- Przygotowania do otwarcia zajęło nam trochę czasu, chcieliśmy bowiem by odwiedzając lokal czuli się bezpiecznie - mówi Karolina Zielińska. - Na szczęście mamy duży lokal więc rozstawienia stolików co 2 metry nie było problemem, tak samo zresztą na zewnątrz lokalu. Czekamy na gości. Na razie jest bez rewelacji, ale pogoda średnia dopisuje. Z dnia na dzień jest jednak lepiej. Dziś było sporo osób na kawie czy deserze.

A oto jak wyglądają obecnie zasady bezpieczeństwa w restauracjach

  • - limit klientów w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2),
  • - dezynfekcja stolika po każdym kliencie,
  • - zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika,
  • - zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach,
  • - noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach,
Iławscy restauratorzy mówią o obecnej sytuacji w gastronomii

Czy zdałbyś egzamin na prawo jazdy? Sprawdź się!

Pytanie 1 z 17
Czy w tej sytuacji należy zrezygnować z rozpoczęcia wyprzedzania?
Czy w tej sytuacji należy zrezygnować z rozpoczęcia wyprzedzania?
COŚ DOBREGO #21